Wat zijn macro’s en waarom zijn ze zo belangrijk bij afvallen?

Delen

Macro’s zijn een belangrijk onderdeel van een gezond dieet en kunnen helpen bij het afvallen. In deze blogpost zal ik uitleggen wat macro’s zijn en waarom ze belangrijk zijn bij afvallen.

De drie hoofdcategorieën van macronutriënten (macro’s)

Macronutriënten, ook wel macro’s genoemd, zijn de voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft voor het hebben van genoeg energie, groei, herstel en andere vitale functies. Er zijn drie hoofdcategorieën van macronutriënten: koolhydraten, eiwitten en vetten. Elk van deze macronutriënten speelt een hele belangrijke rol in ons lichaam en heeft unieke eigenschappen.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor ons lichaam. Ze worden afgebroken tot glucose, dat als brandstof dient voor onze cellen. Koolhydraten zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals granen, brood, pasta, fruit en groenten. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle koolhydraten gelijk zijn. Complexe koolhydraten, zoals volkoren granen, bevatten vezels en voedingsstoffen, terwijl eenvoudige koolhydraten, zoals suikers, snelle energie leveren maar weinig voedingswaarde hebben. Deze vorm van koolhydraten kunnen ervoor zorgen dat je na een energiepiek juist in een dip terechtkomt en je moe voelt. Wij raden dan ook aan om vooral de complexe koolhydraten te kiezen.

Eiwitten

Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw, reparatie en het behoud van weefsels in ons lichaam, zoals spieren, organen en cellen. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren, waarvan sommige door ons lichaam worden geproduceerd en andere uit voeding moeten worden verkregen. Voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, zuivelproducten, peulvruchten en noten zijn rijk aan eiwitten. Eiwitten helpen ook bij het behouden van een verzadigd gevoel. Dat is natuurlijk positief voor het gewichtsverlies, want daardoor heb je ook minder snel trek in een ongezonde snack!

Vetten

Hoewel vetten vaak negatief worden geassocieerd met gewichtstoename, zijn ze essentieel voor een gezond dieet. Vetten dienen als energiereserves, beschermen organen en helpen bij de opname van in vet oplosbare vitamines. Onverzadigde vetten, zoals die in olijfolie, noten en avocado’s, zijn gunstig voor het hart en hebben ontstekingsremmende eigenschappen.

Macro’s en gewichtsverlies

Macro’s spelen een grote rol bij gewichtsverlies, omdat ze, zoals je hierboven kunt lezen, allemaal hun belangrijke rol binnen ons voedingspatroon spelen. Koolhydraten bieden energie, eiwitten helpen bij het verzadigen en behouden van spiermassa, en vetten dragen bij aan verzadiging en een gezonde stofwisseling.

Als je wilt afvallen, kun je gaan schuiven met de verdeling van je macronutriënten. De ene stof bevat namelijk meer of minder energie dan de ander. Zo bevat een gram eiwitten of koolhydraten vier calorieën, terwijl een gram vetten uit negen calorieën bestaat. Er zit dus twee keer zoveel energie in vet, wat handig is om te weten als je wilt afvallen. Wel hebben alle drie de soorten verschillende functies in het lichaam, dus het is te simpel om te zeggen dat je helemaal geen vet meer moet eten. Je hebt namelijk ook goede vetten nodig.

Voedingsbegeleiding bij BMI Heemstede

Bij onze sportstudio BMI Heemstede bieden we voedingsbegeleiding. Wil jij meer leren over voeding en een juist plan om op een gezonde manier vet te verliezen? Daar kunnen wij je heel goed mee helpen. Onze manier van coaching helpt jou een betere relatie met voeding te creëren. We laten je zien hoe voeding voor je moet gaan werken en niet tegen je.

We coachen je op jouw manier. Dat wil zeggen dat we geen kant en klare plannen maken en je niet vertellen wat je exact moet eten. Wel we gaan jouw manier van eten aanpassen zodat het een gezonde leefstijl wordt. En daarbij krijg je toegang tot een app waarmee je eenvoudig je macro’s kunt bijhouden.

Ik hoop dat deze blogpost je heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in wat macro’s zijn en waarom ze belangrijk zijn bij afvallen. Als je nog vragen hebt, laat het me gerust weten!

Sander de Haan
Eigenaar / personal trainer BMI Heemstede

 

Delen