Kun je hormonaal aankomen tijdens je zwangerschap?

Delen

De gedachte dat zwangere vrouwen “voor twee moeten eten” is een misvatting. Wat echter cruciaal is, is de kwaliteit van de voeding. In plaats van simpelweg meer te eten, is het belangrijker dat zwangere vrouwen “voedingsstoffen voor twee” binnenkrijgen.

Stel je voor: je wordt wakker en het eerste dat je voelt, is een golf van vermoeidheid, ook al heb je net uren geslapen. Die verhoogde niveaus van progesteron maken je slaperig. Deze vermoeidheid kan je dagelijkse wandeling of je bezoek aan de sportschool onaantrekkelijk maken. Misschien merk je dat je je veters niet meer zo snel kunt strikken of dat je na een korte workout al buiten adem bent. Ja, je lichaam vraagt om een rustiger tempo.

Dan komt de maaltijd. Hoewel het ontbijt vroeger je favoriete maaltijd van de dag was, kan nu alleen al de geur van geroosterd brood je misselijk maken. Deze ochtendmisselijkheid kan je enthousiasme voor eten temperen. Maar het is niet alleen je verminderde eetlust die de dingen verandert. Je stofwisseling, dat trouwe systeem dat je helpt energie uit voedsel te halen, besluit om een versnelling lager te gaan. Het wordt trager, alles in dienst van het efficiënt omzetten van voedingsstoffen voor jou en je baby.

Eten voor 2 is dus een misvatting. In werkelijkheid gaat het niet om het verdubbelen van je calorieën. Het gaat erom voedingsstoffen voor twee binnen te krijgen. Je lichaam heeft een verhoogde behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen, en het is belangrijk om voedzaam voedsel te kiezen dat daaraan voldoet.

Dan zijn er nog de cravings. Midden in de nacht verlangen naar augurken of chocolade-ijs? Dit is waarschijnlijk je lichaam dat om energie vraagt. Maar als je je richt op een evenwichtige inname van voedingsstoffen, dus voedingsstoffen eet voor twee, zul je merken dat die vreemde cravings misschien niet zo intens of frequent zijn. Misschien wel helemaal niet aanwezig. Want wanneer je lichaam goed gevoed is, heeft het minder kans om noodsignalen in de vorm van vreemde cravings te sturen.

Tijdens de zwangerschap ondergaat je metabolisme, of stofwisseling, een reeks opmerkelijke veranderingen. Hier is een eenvoudige uitleg:

Fase 1: Versnelling

Aan het begin van de zwangerschap versnelt je metabolisme. Dit betekent dat je lichaam in rust meer energie begint te verbranden. De verhoogde stofwisseling helpt om de beginnende energiebehoeften van de groeiende foetus en de veranderingen in jouw eigen lichaam te ondersteunen. De eerste fase, waarbij het metabolisme of de stofwisseling versnelt, treedt op tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Dit trimester omvat de eerste ongeveer de eerste 12 weken van de zwangerschap.

Fase 2: Vertraging

Na deze initiële boost vertraagt het metabolisme in latere stadia van de zwangerschap. Dit is geen defect of probleem; het is eigenlijk een slimme aanpassing van het lichaam. Door de stofwisseling te vertragen, kan je lichaam meer voedingsstoffen opnemen uit het voedsel dat je eet. Dit zorgt ervoor dat zoveel mogelijk voedingsstoffen naar je baby gaan om de groei en ontwikkeling te ondersteunen. Fase 2, waarin het metabolisme vertraagt, vindt plaats in het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Week 13 tot de bevalling.

Het is een misvatting dat hormonen direct gewichtstoename veroorzaken tijdens de zwangerschap. Wat hormonen wel doen, is invloed hebben op hoe je lichaam voedsel verwerkt en energie gebruikt. Deze hormonale veranderingen kunnen bijvoorbeeld je eetlust en de manier waarop je lichaam vet opslaat beïnvloeden.

Een opmerkelijke hormonale verandering is de toestand van insulineresistentie die veel vrouwen in de tweede helft van hun zwangerschap ervaren. Hierdoor kan er meer glucose in het bloed blijven, wat gunstig is voor de foetus, maar dit kan ook de manier waarop je lichaam calorieën verbrandt beïnvloeden.

Wat Dit Betekent Voor Jou

Dus, terwijl hormonen niet direct leiden tot gewichtstoename, spelen ze wel een rol in de veranderende dynamiek van je lichaam. Het begrijpen van deze veranderingen is cruciaal omdat het je kan helpen je calorie-inname dienovereenkomstig aan te passen. Als je eetlust toeneemt door hormonale veranderingen, maar je metabolisme is vertraagd, is het belangrijk om bewust te zijn van wat en hoeveel je eet om een gezonde gewichtstoename tijdens de zwangerschap te waarborgen.

In wezen is het een kwestie van balans: luister naar je lichaam, begrijp de veranderingen die het doormaakt en pas je voeding en levensstijl aan om zowel jezelf als je groeiende baby te ondersteunen.

Dit betekent dat ze moeten zorgen voor een verhoogde inname van essentiële voedingsstoffen zoals foliumzuur, ijzer, calcium en omega-3 vetzuren, zonder verhoogde calorie-inname.

Dit onderscheid is cruciaal voor de gezondheid van zowel moeder als baby. Het benadrukt het belang van kwaliteit boven kwantiteit als het gaat om voeding tijdens de zwangerschap.

Delen