Is een 1200-calorieën dieet realistisch?
Delen
Heb je ooit gemerkt dat veel populaire diëten voor vetverlies 1200 calorieën als het “ideaal aantal calorieën” noemen?
Maar om eerlijk te zijn…. is er helemaal niks magisch aan die 1200 calorieën en is de vraag die je jezelf moet stellen: is zo’n lage calorie inname eigenlijk wel veilig en haalbaar op de lange termijn?
De meeste vrouwen hebben ongeveer minimaal 2200 dagelijkse calorieën nodig om op gewicht te blijven. Maar hoe kan het dan dat sommige alsnog geen gewicht verliezen op een 1200-calorieën dieet?
Voor veel vrouwen is 1200 ongeveer de helft van de calorieën die ze nodig hebben om op gewicht te blijven. Dat is voldoende tekort om gewichtsverlies te veroorzaken bij de meeste mensen, inclusief mensen met schildklierproblemen.
Wanneer je jezelf langdurig beperkt tot maar 1200 calorieën per dag, zal je lichaam reageren op dit lange tekort. En eerlijk gezegd, het kan behoorlijk zwaar worden. Dit wil je niet.
Je lichaam probeert zich aan te passen aan de te weinig calorieën, en dit kan leiden tot een vertraagd metabolisme. Met andere woorden, je lichaam gaat minder calorieën verbranden om energie te besparen. Het gevolg hiervan is dat je minder gewicht verliest dan je wil. Dus wat ga je dan doen? Nog minder eten…. je gaat dan naar 1100 calorieën, 1000 calorieën toe om af te vallen? Dit kan natuurlijk niet.
Maar dat is niet alles. Je zult ook merken dat je honger en verlangens naar ongezond eten intenser worden. Je lichaam probeert je te vertellen dat het voedsel nodig heeft om te overleven en te kunnen functioneren. Dit kan leiden tot een obsessieve focus op eten. Je bent de hele dag aan het nadenken over wat je straks gaat eten.
Na verloop van tijd ga je het in alles merken. Je kunt je moe, futloos en prikkelbaar voelen. Het kan zelfs invloed hebben op je concentratie en stemming. Daarnaast krijg je voedingstekorten, omdat het moeilijk is om met zo’n laag aantal calorieën alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Eigenlijk is dit gewoon onmogelijk.
Hoe langer je zo’n ernstig calorieëntekort volhoudt, hoe meer je lichaam zich tegen je keert, je metabolisme vertraagt en je honger en ongemakken worden groter.
En wat gebeurt er in de meeste gevallen? Doordeweeks gaat het prima, je red het een aantal dagen om tot die 1200 te komen maar dan…. het weekend. Pizza, alcohol, snoepen… de remmen gaan los. Dit door wat ik eerder al noemde, je lichaam heeft gewoon meer voeding nodig!
Wat er nu gebeurd is dat je 1 of soms 2 dagen in het weekend dagelijks boven soms wel boven de 3000 calorieën zit… en ja, je hebt het de hele week heel “netjes” gedaan…. maar je wilt het per week bekijken en als je dat doet gaat hierdoor je dagelijkse gemiddelde al snel boven de 1800 calorieën. .
Wat is dan de oplossing? De meeste mensen kijken heel raar op als wij ze vertellen dat ze juist meer moeten eten. ‘Als ik geen gewicht verlies door 1200 calorieën te eten…. hoe kan ik dan gewicht verliezen door… meer te eten?
Dit is waarom het werkt: Door elke dag meer calorieën te eten. Wel uit voedzame producten, verminder je ten eerste je honger, je verlangens om te snaaien gaan weg, je wil savonds laat niet nog een snack omdat je overdag te weinig hebt gegeten wat het zo moeilijk maken om consistent te blijven. Je metabolisme gaat weer aan het werk en je verbrand hierdoor meer calorieën in rust. Je bent minder vermoeid en dus actiever en kan lekker gaan sporten. En hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrand in rust.
Het voelt waarschijnlijk in het begin alsof je je juist volpropt met eten, je zult er heel erg aan moeten wennen in het begin, en geloof mij, het is echt heel lastig om op een gezonde manier aan genoeg calorieën te komen.
Maar wat is dan goed om te eten? Eiwitten bijvoorbeeld, eiwitten worden langzamer verteerd dan koolhydraten of vetten en eiwitten verzadigen ook langer. Producten met veel eiwitten zijn onder andere vis, schelpdieren, kip, kalkoen, rundvlees, eieren, kwark, ongezoete griekse yoghurt, tofu, tempeh en proteïnepoeders.
Eet ook bij elke maaltijd groente. Dit verhoogt het volume van voedsel dat je eet zonder de calorie inname enorm te verhogen, zodat je je meer verzadigd kunt voelen met minder maar…. met meer voedingsstoffen!
Eet zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen. Bewerkte voedingsmiddelen zijn rijk aan calorieën, maar bevatten vaak weinig voedingsstoffen en vezels. Ga liever voor dingen als onbewerkt vlees, gevogelte of vis, volkoren granen, bonen en peulvruchten, noten, zaden en gezonde oliën. En stop helemaal met koekjes, chips, frisdrank, snoep en fastfood. Stop ook met het drinken van calorieën.
Focus op gedragsverandering en leefstijl. Focus ook op voedzame producten binnen krijgen. Het ontwikkelen van gezonde gewoontes rond eten, bewegen, stressbeheer en slaap kan allemaal bijdragen aan succesvol gewichtsverlies en behoud op de lange termijn.
Het is ook belangrijk om realistische doelen te stellen en geduldig te zijn. Gewichtsverlies is geen lineair proces en er zullen ups en downs zijn. Maar door consistente inspanningen en het aanpakken van de juiste gewoonten, kun je jezelf in staat stellen om succesvol gewicht te verliezen en het eraf te houden op de lange termijn.